Funktionaalinen harjoittelu

Funktionaalisesta eli toiminnallisesta harjottelusta on tullut päivän sana. Kysyeessä ei kuitenkaan ole mikään uusi asia, vaan toiminnallista harjoittelua on tehty aina. Sen hyötyjä harjoitteluun ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen tiedostetaan nykypäivänä entistä paremmin.

Käytännössä toiminnallisen harjoittelun tavoitteena on harjoittaa omaa kehoa ylläpitämään ja kehittämään sille hyödyllisiä asioita. Joillekin tavoitetteena voi olla jaksaa normaaleja arkipäivän askareita väsymättä, toiselle se voi olla kamppailulajeissa tarvittavien ominaisuuksien kehittäminen.

Jotta toiminnallisella harjoittelulla päästään hyviin tuloksiin, tulee sen perustua hallittuihin ja tarkoituksenmukaisiin liikkeisiin ja niiden kontrollointiin. Kehonhallinta, kehon kokonaisvaltainen käyttö ja sen ymmärtäminen muodostuu tärkeäksi tekijäksi harjoittelussa.

  • Esimerkki liikkeestä jossa yhdistetään kehon hallintaa kokonaisvaltaisesti

Toiminnallisessa harjoittelussa kuormitetaan lähtökohtaisesti samaan aikaan ylä- ja alavartaloa sekä keskivartaloa. Kokonaisvaltaiset liikkeet kehittävät kehon toiminta- ja suorituskykyä tehokkaasti. Tällöin työskennellään samalla kehon motoriikan parantamiseksi, opetellaan siis liikkeiden hallintaa ja koordinaatiota – hermoston ja lihasten yhteistyötä.

Harjoittelu on todella monipuolista ja laaja-alaista ja siitä saadaan luotua jokaiselle ihmiselle sopivasti räätälöidyt harjoitusohjelmat. Toiminnallinen harjoittelu on myös loistava tapa kuntoutukseen.

  • Kuntosalilaitteitakin voi käyttää monipuolisesti erilaisiin toiminnallisiin harjoitteisiin

Toiminnallisia harjoitteita voidaan lisätä jokaiseen valmennusohjelmaan, esimerkiksi kahvakuulaharjoittelu on monelle sopiva muoto harjoitella kehoa kokonaisvaltaisesti. Pyrin tuomaan jokaisen valmennettavan harjoitusohjelmaan toiminnallisuutta yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti.

Omina vahvoina vaikuttajina ovat toimineet mm. Ido Portal (Movement -filosofia), Martin Rooney (Training for Warriors) ja Naudi Aguilar (Functional Patterns). Järjestän pienryhmävalmennuksia, joissa tuon mukaan myös näiden valmentajien filosofioita.

Kirjoitin 25.11.2013 lisää toiminnallisesta harjoittelusta Ryhmaliikunta.fi sivuston blogiin:

Mitä se toiminnallinen harjoittelu oikein on?

Alla Mikko “Doc” Paunosen (Trainer4You) esimerkkivideo, siitä minkä tyyppisiä toiminnallisia harjoitteita voidaan tehdä esim. eri urheilulajien suorituksia tukemaan:

Write a comment